Packa för fjällvandringen

Det är en härlig känsla att vandra i de storslagna svenska fjällen. Att vandra i fjällen är både ett äventyr och en möjlighet att bara slappa av och stressa ner. För en lyckad tur är det viktigt att du planerar din fjällvandring väl, så att du alltid kan göra upp eld, laga mat och har varma kläder.

Å ena sidan är en fjällvandring ett roligt äventyr, å andra sidan är du utlämnad åt naturens krafter. Det är en del av skönheten, samtidigt som det är viktigt att du tar din säkerhet på allvar. Först och främst behöver du alltid kunna göra upp eld. Naturligtvis har du med dig tändstickor, men du bör även ta med ett tändstål. Med ett tändstål kan du alltid göra upp eld, till skillnad mot tändstickor som kan bli blöta och oanvändbara. Med eld får du varm mat och värme. Det ger dig energi att ta dig vidare. Det är så mycket skönare att veta att du alltid kan göra upp eld. Du köper tändstål på Light my Fire som har allt som du behöver för ett skönt uteliv.

Mat och värme

Det absolut viktigaste att packa ner och tänka på är mat och värme. Det fina med tändstål är att det inte tar någon plats och inte heller är tungt. För att packningen inte ska bli för tung är det klokt att satsa på ett lättviktstält. Är ni flera som gör en fjällvandring tillsammans kan ni turas om att bära tältet. Tänk också på att sätta upp tältet en första gång hemma, så att du vet att det inte är några hål eller problem. För att sova gott och inte frysa behöver du en bra sovsäck och liggunderlag. Om du inte har en varm sovsäck är det en investering för framtiden. En av skönheten med fjället är ju att vädret kan slå om. Från regn till strålande solsken på bara en halvtimme. Det kan också bli riktigt kallt, även mitt i sommaren. Därför vill du ha en bra sovsäck så att du håller värmen och verkligen kan sova gott. För att maten ska ta så lite plats som möjligt är det smart att satsa på torr mat. Antingen köper du färdiga portioner med frystorkad mat, eller så tar du med ett pastapaket, tonfisk och likande mat. Tänk dock på att alla paket och konservburkar ska med tillbaka från fjällen. Måsten i ryggsäcken:

• tändstål
• varm sovsäck
• liggunderlag
• tält som du snabbt kan sätta upp

Kläder för alla väder

Även om du bara ska upp på fjället över dagen är det klokt att vara medveten om att vädret kan slå om snabbt. Ska du göra en länge fjällvandring ska du definitivt ta med dig kläder för både varma och kalla dagar. Satsa på lager-på-lager-principen. En bra skaljacka använder du året om. Då är du skyddad mot vind och regn (om den är impregnerad). Även om du fjällvandrar under högsommaren ska du ta med fleecetröja och långärmad t-shirt, så att du garanterat håller värmen. Glöm inte heller keps, solskydd och solglasögon. Du behöver även bra skor på fötterna, riktiga vandringskängor som inte är för nya. Se till att ha gått ett par mil i dina skor innan du beger dig ut på en fjälltur.