Skaffa extraljus inför fjällsemestern

Det är härligt att få sätta sig i bilen och köra upp till fjällen för en aktiv och skön fjällsemester. Men det är viktigt att både se bra och synas när du kör. Med extraljus eller LED-ramper på din bil är det mycket tryggare när du färdas på mörka svenska vintervägar.

Det är viktigt att köra säkert samt att ha bra vinterdäck på hjulen och billampor som gör att du verkligen ser vad som finns på vägen och vid dikesrenen. Att investera i LED-ramper eller extraljus är ett billigt sätt att minimera risken för olyckor. De är tämligen lätta att installera och kräver inget underhåll. På Extraljuskungen hittar du LED-ramper och extraljus för alla slags bilmärken och modeller. De erbjuder en månads kredit, så du behöver inte ens betala dina extraljus på en gång. Med extraljus på bilen blir fjällsemestern mycket säkrare.

Investera i extraljus

Ska du köra bil upp till fjällen kommer du garanterat att köra på mindre vägar. Det är viktigt att du har vinterdäck som inte är slitna. Förutom att alltid kolla vinterdäcken i förväg bör du även ha extraljus på bilen. Då kommer du att se både renar, älgar, gångtrafikanter och medtrafikanter i tid. Det är härligt att vara ute på vägen, men det innebär per automatik en viss fara. Risken för olyckor är också större ju fler som vistas ute på vägarna, särskilt om det är vinter och isigt underlag. Genom att investera i extraljus och LED-ramper till din bil blir turen säkrare. Du kommer hinna upptäcka djur som står vid sidan av vägen i god tid. Med rejäla lampor ser du reflektionen i djurens ögon på långt håll så att du hinner sakta ner. Risken för att köra på en älg minskar rejält. Det blir både säkrare för dig, dina passagerare och andra semesterfirare. Fördelen med extraljus är:

  • Du ser mycket bättre i mörker och skymning
  • Du upptäcker djur mycket snabbare
  • Andra trafikanter upptäcker dig långt innan ni möts

När du köper LED-ramper eller extraljus bör du både tänka på funktion och estetik. Köp ett par lampor som du tycker blir snygga på bilen.

Säker fjällsemester

Det är också klokt att packa ner verktyg och varma kläder. Se till att alla har tillgång till mössa, vantar och täckjacka inne i själva bilen, istället för att de ligger nedpackade uppe i takboxen. Om det sker en olycka eller bilen blir stående av någon anledning måste ni kunna hålla er varma tills hjälp kommer. Se även till att du har extrahjul samt domkraft och fälgkors, så att du enkelt kan byta hjul vid punktering. Om det var länge sedan du bytte däck på bilen kan det vara klokt att provbyta ett däck hemma i ditt varma garage innan du ger dig ut på resan. Då märker du också hur dina prylar fungerar. Att köpa en lite bättre domkraft är även det en god investering.

För en säker tur är det viktigt att du kan använda backspegeln. Därför bör du inte packa för mycket i bagageutrymmet. Du kan antingen köpa en takbox eller så sätter du upp takräcke för skidor och annan utrustning.