Så lyckas du fylla D-vitamindepåerna under vintern

Kroppen behöver en viss mängd vitaminer och mineraler för att kunna prestera på topp. På grund av att livsmedlen idag har utarmats är det ibland svårt att tillgodose kroppens behov av vitaminer och mineraler endast genom mat. För aktiva idrottare är det extra viktigt att se till att kroppen får rätt mängd av vitaminer och mineraler, speciellt D-vitamin. Det finns bra kosttillskott på marknaden som kan fylla behovet och som kompletterar den vanliga maten på ett bra sätt.

Under vinterhalvåret är det extra viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med D-vitamin, speciellt när du är aktiv. Som skidåkare är det betydelsefullt att verkligen prioritera att få i sig D-vitamin i en tillräckligt stor dos. Om du vill ha kvalitativt D-vitamin ska du kolla in https://vitalplus.se/d-vitamin-bast-i-test/ där du kan hitta det bästa D-vitamintillskotten på marknaden. Lika viktigt som det är att du får i dig rätt mängd D-vitmanin är det att välja ett tillskott som är bra. Gå in på hemsidan och beställ ditt D-vitamin redan idag för att säkerställa att du faktiskt ger kroppen det den behöver.

Solen ger D-vitamin

D-vitamin är fettlösligt och essentiellt vitamin som kroppen behöver för att bland annat kunnat ta upp kalcium men också för att hålla skelettet friskt och starkt. D-vitamin kan du få från solljus och mat som du äter. Sedan finns det bra kosttillskott som kan du kan komplettera med. När det kommer till livsmedel är det endast ett fåtal som faktiskt ger dig de mängderna som du behöver.

Aktiva personer förbrukar mer vitaminer

För dig som är aktiv och åker skidor är det viktigt att värna om kroppen och framförallt skelettet, bindväv och brosk. Både C- och D-vitamin spelar en central roll när det kommer till det. På vintern är det svårt att förlita dig på att du får i dig den rätta mängden D-vitamin via solen. Om du åker iväg på sommaren för att åka skidor är det viktigt att du fortsätter att ge kroppen de vitaminer och mineraler som den behöver. För att veta exakt vilka nivåer som du har av olika vitaminer i kroppen kan du alltid ta ett blodprov. Att få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler är även viktigt för att du ska hålla dig frisk och minska risken för skador. En varierad kost är dock grunden för att du ska få i dig olika vitaminer och mineraler.

Kosttillskott som idrottare kan gynnas av:

  • Omega-3
  • D-vitamin
  • B-vitamin
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • Zink
  • Magnesium
  • D-vitamin kan ge bättre kondition

Vitaminer behöver alla för att må bra men idrottare och personer som är fysiskt aktiva behöver lite extra. Varför det är viktigt för aktiva idrottare att ta eventuella kosttillskott är för att vissa vitaminer och mineraler förbrukas mer under träning och tävling. Det finns studier som har visat på att det finns ett starkt samband mellan D-vitaminnivåerna i kroppen och konditionen. Testpersonerna i studien som hade höga nivåer av D-vitamin hade en konditionsnivå som var fyra gånger högre jämfört med de som hade lägst nivåer. Det finns även andra studier som stödjer att D-vitamin är viktigt för prestationen.